ÖRGÜTLERDE RESMİ OLMAYAN İLETİŞİMİN YERİ VE ÖNEMİ - Metin Atak (Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 2005)
İletişim olmaksızın örgütlerin hedeflerine ulaşması hatta hayatta kalması söz konusu değildir. Etkili iletişim örgütlerde daha iyi performansı ve iş memnuniyetini doğurur. Örgütlerde iletişim temel olarak resmi iletişim kanallarınca sağlanmaktadır. Ancak örgüt üyeleri için gerekli olan iletişim, sadece sahip olunan resmi iletişim vasıtasıyla yerine getirilemez. Çalışanlar resmi iletişim kanalları ile yeterince sağlayamadıkları iletişim ihtiyaçlarını tatmin etmek için, varolan etkileşim ve ilişkiler etrafında resmi olmayan iletişim kanallarını oluştururlar. Aslında, resmi olmayan iletişim kanalları resmi iletişim kanalları yanında önemli bir yer tutmakta ve örgütün iletişim boşluklarını doldurmaktadır. Bu çalışma; çoğu yöneticilerce gereksiz ve zararlı görülen resmi olmayan iletişim kanallarını, yararlarını ve önemini ortaya koymakta, yöneticilere örgütsel iletişimin farklı bir boyutunu sunmaktadır.