КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК «НІМОЇ» ПЕРФОРАЦІЇ МАТКИ ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ВНУТРІШНЬОМАТКОВОГО КОНТРАЦЕПТИВУ В АНАМНЕЗІ - L. Nykyfor; L. Rak; M. Kosevych; I. Ariichuk (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2019)
Найбільш небезпечне ускладнення при застосуванні внутрішньоматкових протизаплідних засобів - це перфорація матки. За даними експертної групи ВООЗ, перфорація матки у носіїв контрацептиву зустрічається зі значними коливаннями частоти (один випадок на 1509000 введень). Частота перфорацій залежить від виду контрацептиву, матеріалу, з якого він виготовлений, а також, від анатомічних особливостей матки (ретрофлексія матки, рубцеве звуження і деформація цервікального каналу, деформація зовнішнього вічка після діатермокоагуляції шийки матки та ін.). Перфорація матки, зазвичай, відбувається в трьох місцях: в дні матки, в куті між шийкою і тілом матки і в самій стінці шийки матки (дані ВООЗ, 2005).