Ekonominės sistemos prigimties dvilypumas - Zigmas Lydeka (Ekonomika, 1999)
Straipsnyje nagrinėjamas ekonominės sistemos dvilypumas, kuris reiškia jos gyvavimo procesų išsiskaidymą, susidvejinimą ir priešingumą. Prie svarbiausių prigimtinių dvilypumų priskiriamas natūralumas - dirbtinumas ir organizacija - saviorganizacija. Ekonominės sistemos funkcionavimas susijęs su prigimtinių dvilypumų derinimusi, o ekonominės sistemos transformacija reiškia perėjimą nuo vieno dvilypumo prie kito. Visa tai savo ruožtu sukelia prieštaravimus, kritinius momentus ir kritines ribas. Straipsnyje atskleidžiama svarbiausių dvilypumų esmė ir konkrečios raiškos formos.