Elektronik Yayıncılığın Ortak Koleksiyon Geliştirme ve Kütüphane Konsorsiyumlarına Etkileri ve Türkiye’deki Uygulamalar - Mehmet Toplu (Türk Kütüphaneciliği, 2013)
Konsorsiyum oluşumları, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, kütüphanecilik alanındaki temel kavramlardan biri olmuştur. Uluslararası düzeyde meydana gelen yayın artışı karşısında, enformasyon merkezlerinin kullanıcı taleplerini tek başlarına karşılayamamaları, kaynak paylaşımı ve ortak koleksiyon gelişimi gibi uygulamaları zorunlu kılarken, konsorsiyum oluşumlarının da zeminini hazırlamıştır. Basılı yayıncılığın etkin olduğu bu dönemde, kütüphanelerarası ödünç verme, belge sağlama, toplu katalogların oluşturulması gibi konular da, konsorsiyumların faaliyetleri arasında yer almaktadır. 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren, elektronik yayıncılığın enformasyon hizmetlerinde tümüyle etkin hale gelmesi ile birlikte, konsorsiyum oluşumları uluslararası düzeyde hızla yaygınlaşmış ve faaliyetlerini de daha çok aynı veritabanlarını ortak satın alma üzerine odaklandırmışlardır. Çalışmada ilk olarak, konsorsiyum oluşumlarının uluslararası düzeyde nasıl bir gelişim gösterdiği ve elektronik yayıncılığın bu süreci nasıl etkilediği araştırılacaktır. İkinci olarak da ANKOS, UNAK-OCLC konsorsiyumları ile TÜBİTAK EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisans) Anlaşmaları ’nın Türkiye ’deki enformasyon merkezlerinin koleksiyon gelişimlerine ve hizmetlerine etkileri ele alınacak ve sorunlu alanlar tanımlanarak, bunlara yönelik çözüm önerileri dile getirilecektir.