ЕТНОМИТОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИЧКА СЦЕНА - Даворин Трпески (EtnoAntropoZum, 2016)
И покрај кратката историја на плурализам во Македонија, хетерогениот состав на населението нуди широка база за проучување на политичките состојби од аспект на политичката етнологија / антропологија. Имено, во трудов е претставено егзистирањето на позначајните етнонационални митови кои се карактеристика на македонската политичка сцена (етнонационалните митови на македонскиот и на албанскиот етнос). Дивергентноста која се јавува кај македонскиот етнос во однос на етнонационалниот мит е посебно интересна.