Değer ve Değerleme Hakkında Kavramsal ve Kuramsal Bir Çalışma - Mustafa Gözen (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2019)
Değer ve değerleme, her iki kavram da eski çağlardan itibaren üzerinde tartışılan ve haklarında farklı yaklaşımların geliştirildiği kavramlar olmuştur. Bu makalede farklı disiplinlerin değer ve değerleme kavramına bakışı incelenmiştir. Psikoloji disiplini değeri sadece bir inanç olarak ele almaktadır. Felsefe değer kavramını, değerlemesi yapılacak nesneye ve değerlemeyi yapacak özneye bağlı olarak değişen, mutlak olmayan bir kavram olarak ele almaktadır. Sosyoloji değer konusunu nesnel bakış açısından incelemekte ve sosyologlar tarafından değerin belli bir toplumun tercih ettiği eylem ve davranış normlarına bağlı olduğu ifade edilmektedir. Ekonomi disiplininde değerin açıklanmasında, emek, fayda ve kıtlık kavramları kullanılmıştır. Modern ekonomi açısından ise değer artık tercihler ve kayıtsızlık eğrileri kapsamında ele alınmaktadır. Finans disiplininde değer kavramı zaman boyutunda bugün yerine geleceğe odaklanılarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Finans disiplininde şirketin değerlemesi gerçekte onun değerinin ya varlıklar bazında ya da geliri bazında değerlemesi olarak ele alınmaktadır. Günümüzde değerleme işi öğrenilmesi ve uzmanlaşılması gereken bir disiplin haline gelmiştir. Bu bakımdan değerleme her zaman gündemde olan ve etkin yönetilmesi gereken bir kavram olmaktadır.