Ovidij: Heroide 1 - Penelopino pismo Odiseju - Kajetan Gantar (Clotho, 2019)
To, Odisej, ti zamudnežu piše Penelopa tvoja. Nič ne odpiši nazaj! Rajši mi pridi ti sam! Troja, odurna danajskim ženám, poteptana na tleh je! Priam in Troja tegà sploh nista vredna bila. O, da takrat, ko s svojim brodovjem je plul proti Šparti, bedno vlačugar končal v divjih bi morskih vodáh! V postelji ne bi prezebala zdaj, zapuščena in sama, tarnala ne bi, kako dnevi počasi teko, tuhtala ne bi, kako noči naj predolge si krajšam, ne bi ob statvah bedé vdova si utrujala rok.