ІНТЕГРАЛЬНІ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕГІОНІВ - Nataliia Andrusyak (Економіка та суспільство, 2019)
У статті розглянуто інтегральні та індексні методики оцінки рівня конкурентоспроможності регіонів за екологічними та економічними параметрами. Представлено авторське бачення таких методик та групування їх за економічним змістом. У результаті дослідження представлено критичну оцінку параметрів та критеріїв, які є основою таких оцінок. Особливістю дослідження є аналіз показників із позицій управління рівнем конкурентоспроможності регіонів. Переважна більшість інтегральних методик здатна забезпечити користувачам загальне уявлення про рівень конкурентоспроможності регіонів, однак із позиції її окремих аспектів, зокрема еколого-економічних, є занадто вузьким. Для цілей управління результати таких оцінок є більш корисними у розрізі їх компонентів. Відповідно, саме від набору параметрів та індикаторів, що є основою проведеної оцінки, залежить її корисність для цілей управління. Виокремлено методику оцінки рівня еколого-економічної конкурентоспроможності, що здатна найбільш повно задовольняти потреби управління нею.