F. NIETZSCHE: VALIOS SIEKTI GALIOS PRINCIPAS - Arūnas Mickevičius (Problemos, 2004)
Straipsnyje siekiama išnagrinėti F. Nietzsche‘s „valios siekti galios“ principu grindžiamos filosofijos prigimtį, parodyti šios filosofijos ypatumus, lyginant ją su metafizine ir pozityvistine laikysenomis, „valios siekti galios“ sukeliamą novatoriškumą, sietiną su „perspektyvistinio (interpretacinio) pažinimo“ samprata, išryškinti būdingiausius ir neįprastus šios sampratos bruožus, lyginant ją su tradicine tiesos pažinimo problematika. Siekiama atsakyti į klausimą, ar „valia siekti galios“ gali būti laikoma substancija tradicine šios sąvokos prasme? Ryškinant šio principo prigimtį pabrėžiama, kad jis numato ne tapatybę, bet skirtį. Skirtį gimdanti ir šioje skirtyje gimstanti „valia siekti galios“ funkcionuoja svarstant moralės kilmę. Kartu keliamas uždavinys parodyti, kad „valios siekti galios“ principu grįstas ir moralės kilmės svarstymas, kuris, beje, kaip ir kiekvienas kitas svarstymas, tegali būti tik interpretatyvus, t. y. negalintis pretenduoti į vieną universalią tiesą, į vieną visiems privalomą normatyvumą. Prasminiai žodžiai: metafizika, aktyvumas, genealogija, simptomologija, tipologija, interpretacija, ponų moralė, vergų moralė.