МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ВИТРАТ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Oleh Fedrets; Mykola Zos-Kior; Ruslana Pysarenko (Економіка та суспільство, 2020)
Стаття присвячена актуальним питанням оцінювання витрат енергетичних ресурсів у сільському господарстві. Систематизовано термінологію та уточнено ряд формулювань, зокрема поняття «акумульованої енергомісткості». Визначено способи класифікації витрат енергії у сільськогосподарському виробництві. Досліджено переваги та недоліки методів розрахунку енергомісткості сільськогосподарської продукції – аналізу процесів та аналізу галузевих зв’язків. Запропоновано для комплексної оцінки виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств використовувати показник ефективності енергетичних витрат, при цьому важливе значення має зіставлення енергетичної й економічної ефективності виробництва, при чому енергетична ефективність лише доповнює економічну ефективність і виступає як частина розрахунків.