ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Людмила Ширяєва; Анна Загоруйко (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена розгляду ефективності функціонування фінансового моніторингу як цілісності в економічній ланці банківської системи України. Окреслено проблеми контролю у розрізі захисту легалізації коштів. Наведена динаміка кількості повідомлень про фінансові операції, взятих Держфінмоніторингом. Розглянуто динаміку інформування фінансових операцій банками та небанківськими установами. Проаналізована питома вага повідомлень у загальному обсязі про фінансові операції, що надійшли від небанківського сектору та взяті на облік Держфінмоніторингом. Здійснено оцінку ризик-орієнтованого підходу, як засобу ідентифікації та верифікації клієнтської бази. Охарактеризовано особливості розвитку кіберзахисту на сучасний стан, а також масштаби кіберзлочинних діянь в Україні. Обґрунтовані методи протидії суб’єктів державного фінансового моніторингу шляхом опрацювання систем та фінансових схем, врахованих чинним та міжнародним законодавством, що в свою чергу, доводять необхідність у комплексному підході.