Bireylerin Akılcı İlaç Kullanım Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi - Mesut Karaman; Mustafa Macit; Mesut Parlak (İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma Kahramanmaraş Göksun ilçesinde hastaların akılcı ilaç kullanım bilgi düzeylerini ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.  Araştırmada T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Akılcı İlaç Kullanımı” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya 173 katılımcı katkıda bulunmuşlardır. Veriler SPSS 21 paket programıyla analiz edilmiş ve sayı-yüzdelik hesaplama, ki-kare testlerinden yararlanılmıştır. Katılımcıların % 69,9’u erkek (n=121), % 30,1’i kadın (n=52) olup yaşlarının dağılımında ise %38,2 18-30 yaş arası, % 32,9’u 21-40 yaş arası %19,1’i 41-50 yaş arası ve %9,8’i 51-64 yaş arasıdır. Sonuç olarak erkek katılımcıların %49,2’sinin kadın katılımcıların ise %46,2’sinin reçete ile eczaneden ağrı kesici aldığı görülmüştür. Katılımcıların cinsiyetleri ile ağrı kesici temin etme durumları arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bireylerin %94,2’sinin daha önce kullanmış olduğu ilaç hakkında veya kronik rahatsızlığı varsa hekimi veya ilgili sağlık personelini bilgilendirirken, katılımcıların gelir seviyesi ve eğitim durumlarıyla bilgilendirme durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Çalışma sonunda katılımcıların akılcı ilaç kullanım bilgi düzeyleri yüksek olduğu ve bu bulgunun literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür.