Přemýšlet o literatuře s Janem Patočkou : fenomenologie jako inspirace pro literární vědu - Jan Tlustý (Bohemica Litteraria, 2020)
Studie ukazuje přínos filozofa Jana Patočky pro literární vědu a estetiku. V první části jsou popsány souvislosti Patočkových estetických úvah s jeho koncepcí třech pohybů lidské existence, konkrétně se třetím pohybem průlomu či pravdy. V Patočkově pojetí je umění odhalovatelem životního smyslu a má schopnost připomenout fenomenální podobu našeho životního světa. Chápáním umění jako místa, kde se děje pravda (ve smyslu Heideggerova pojetí pravdy jako ἀλήθεια), Patočka zároveň předjímá hermeneutickou koncepci produktivní reference či mimetického působení P. Ricoeura. V druhé části je sledován přínos Patočkova myšlení pro české literární vědce Milana Jankoviče a Zdeňka Kožmína. Jankovič se inspiroval Patočkými estetickými úvahami a koncepcí svobody v Negativním platonismu při promýšlení otázek smyslu literárního díla, podobně jako Patočka zdůrazňuje časovost smyslu, respective jeho ontologickou otevřenost a vztah ke svobodě. Kožmín zohledňuje širší kontext Patočkova filozofického myšlení a nahlíží na estetickou zkušenost jako na existenciální událost, během níž se dostává do popředí smysl jako takový a s ním i spojené modality lidského zakoušení prostoru a času.