Zašto Jugoslavija nije ratificirala Hamburška pravila ? - Velimir Filipović (Uporedno pomorsko pravo, 1989)
Izlažu se prethodni radovi na izradi Konvencije UN o prijevozu robe morem koja je podnesena 31. ožujka 1978. u Hamburgu. Postavlja se pitanje: Zašto nakon više od desetljeća nakon donošenja Hamburških pravila ona još nisu stupila na snagu, premda su politički, pravni i ekonomski razlozi tražili izmjenu Haških pravila ? Prikazuju se nova rješenja u Hamburškim pravilima, i navode prednosti i nedostaci njihove buduće primjene. Zaključuje se da bi u sadašnjem trenutku bilo nerazumno opteretiti naše brodare strožim sustavom odgovornosti koji nije u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima naše pomorske trgovačke flote.