Borlama Süresinin Düşük Karbonlu Mikro Alaşımlı Çeliklerin Sertlik Değerleri Üzerine Etkisi - Nursen TURKU; Şule DOĞAN; Nazım UÇAR; Adnan ÇALIK (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2014)
Özet: Bu çalışmada, borlanan düşük karbonlu çeliklerin sertlik değerleri ölçülmüştür. Borlama işlemi 1123 K sıcaklıkta ve değişik sürelerde ticari ekabor-II tozları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan X Işınları Kırınımı (XRD) ve Enerji Dağınım Spektroskopisi (EDX) analizleri ile borlanan düşük karbonlu mikroalaşımlı çeliklerin borür tabakasında FeB ve Fe2B fazlarının oluştuğunu gözlenmiştir. Borlama işleminin bir neticesi olarak difüzyon ve oluşan sert bor fazlar yüzünden, borlama süresi ile borür tabakası kalınlığı ve sertlik değerlerinde bir artışın olduğu sonucuna varılmıştır.