Özel Yetenekli Çocukların Kendi Arkadaşlık İlişkilerine Yönelik Görüşleri - Fidan Özbey; Hadiye Ellibeş Cerrah; Şükran Arpaz Ünsal (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 2021)
Buaraştırma özel yetenekli çocukların kendi arkadaşlık ilişkilerine yönelikgörüşlerini belirlemeyi amaçlayan nitel bir araştırmadır. Çalışma grubunuDüzce, Bolu ve Samsun illerinde yaşayan özel yetenekli 12 öğrencioluşturmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen yarıyapılandırılmış Arkadaşlık İlişkileri Görüşme Formu kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizi aşamasında 9 tema oluşturulmuş ve bulgular bu temalar altındadüzenlenmiştir. Bu temalar; birliktelik, çatışma, yakınlık, iletişim, yardım,bağlılık, güven, özdeşim ve sadakat temaları olarak sıralanmaktadır. Bulgularagöre; öğrenciler arkadaşlarının evlerine sık sık gidip birlikte zamangeçirdiklerini, onlarla zaman geçirmekten keyif aldıklarını öte yandan yalnız zamangeçirmeyi de sevdiklerini göstermektedir. İyi bir arkadaşta aradıkları en temelözelliğin güven olduğu belirlenmiştir. Özel yetenekli çocuklar arkadaşlarıylabazı konularda tartışsalar da hata kendilerinde olduğu zaman mutlaka özürdilediklerini ifade etmişlerdir. Arkadaşlarının fikir ve düşünceleriniönemsediklerini ve onların sorunları ile yakından ilgilendiklerini dilegetirmişlerdir. Kendilerinin arkadaşları tarafından sevildiğinibelirtmişlerdir. Karşılıklı olarak sırlarını tutuklarını ve birbirlerinikoruduklarını ifade etmişlerdir. Arkadaşlarının yerinde olsaydı kendisi ilearkadaşlık kurmak isteyebileceğini ifade eden çocuklar, kendilerinin iyi birarkadaş olduklarını dile getirmişlerdir. Arkadaşlarının başarıları ile mutluolduklarını ve kendi başarıları ile de arkadaşlarının mutlu olduklarını dilegetirmişlerdir. Fakat arkadaşları kendilerini kötü bir yola sürüklerse onlarlaarkadaşlıklarını keseceklerini de açıklamışlardır. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.