PALATİNAL MUKOZA KALINLIĞININ KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE ÖLÇÜLMESİ - İlkim Karadağ; M. Yaşar Aykaç; Fatma Karacaoğlu (European Annals of Dental Sciences, 2016)
Açığa çıkmış kök yüzeyinin kapatılması için kullanılan tekniklerin başlıcaları laterale pozisyone flep LPF , koronale pozisyone flep KPF , oblik pozisyonlandırılan flep, double papilla flep DPF , serbest dişeti grefti SDG , subepitelyal bağ dokusu grefti SBDG , dişeti ünitesi grefti DÜG ve yönlendirilmiş doku rejenerasyonu olarak sayılabilir. Damak olarak bilinen ağız boşluğu tavanını kaplayan mukoza palatinal mukozadır ve SBDG ve BDG işlemlerinde greft alınması için sıklıkla tercih edilmektedir. Palatinal mukoza kalınlığının ölçülebilmesi amacıyla farklı teknikler kullanılabilmektedir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi KIBT teknolojisi hekime milimetrik düzeyde inceleme ve yüksek diagnostik kalitede bilgiler sağlaması nedeniyle diş hekimliğinde artık gerekliliği kanıtlanmış bir yöntem haline gelmiştir. Damaktan yumuşak doku grefti alınmasını gerektirecek prosedürlerin planlanması aşamasında uygun miktarda greftin elde edilebilmesi açısından konik ışınlı bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılması önemli bilgiler sağlayabilmektedir.