Et-Tefsîrâtü’l-Ahmediyye Fî Beyâni’l-Âyâti’ş-Şer‘İyye. Molla Cîven. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l- ‘İlmiyye, 2010, 733 s. ISBN: 9782745160423 - Hüseyin Okur (Atebe, 2020)
Günümüz Hindistanı’nın Uttar Pradeş eyaletinin başkenti ve Delhi’den sonra en büyük ikinci şehri olan Lucknow’da (Lekvev) 1638 yılında dünyaya gelen Molla Cîven, zamanının önemli âlimlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Özellikle fıkıh ve usul-i fıkıh alanında yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Onun günümüze kadar ulaşan eserlerinden biri de, ahkâm ayetlerinin tefsiri olan ve Hanefî usul geleneğini büyük oranda yansıttığı et-Tefsîratü’l-Ahmediyye fî Beyâni’l-Âyâtiş-Şeriyye adlı eseridir. Çalışmamızda onun bu eserini tanıtacağız.