ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МІСЦЕВОГО ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНИ - Robert Bacho; Nina Poyda-Nosyk; Gabor Pataki (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена питанням підвищення ролі місцевих податків і зборів в якості інструмента наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. Дослідження вказало на те, що кожен із видів місцевих податків і зборів має певні недоліки, які не дають системі місцевого оподаткування бути повноцінною складовою дохідної частини місцевих бюджетів. Визначено основні недоліки місцевих податків в Україні до яких належить неповне виконання ними фіскальної функції та відсутність повноважень у місцевих органів влади встановлювати власні місцеві податки і збори, а також проблеми з їх адмініструванням. Визначено проблеми, що заважають соціально-економічному розвитку регіонів України, у зв’язку з чим запропоновано проводити реформування системи місцевого оподаткування в кількох напрямках. Встановлено необхідність використання позитивного зарубіжного досвіду, який допоможе системі місцевого оподаткування України стати основою фінансової автономії регіонів.