«Jeg finner trøst i andre med store sorger» - Zsófia Domsa (Nordlit: Tidsskrift i litteratur og kultur, 2024)
Artikkelen analyserer Tiril Broch Aakres selvbiografiske roman Mødre og døtre (2019) som pårørendefortelling og et skjønnlitterært dobbeltportrett. Romanen skildrer en suicidal mor og viser hvordan sorgen påvirker datterens oppfatning av seg selv og sin rolle som datter og mor. Gjennom sitater fra morens brev, bøker hun har lest, samt gjengivelse av morens notater fra et sykehusopphold, skapes det en flerstemmighet i romanen som gir et svar på det narrative og omsorgsetiske dilemmaet om hvordan det er mulig å fortelle om moren og selvmordet uten å svekke hennes verdighet. Samtidig fremmer verket et annerledes syn på suicidalitet og selvmord enn den rådende oppfatningen i dagens samfunn.