Przejawy przemocy domowej w Polsce - Iwona Dudzik; Grażyna Bielecka (Edukacja, Terapia, Opieka, 2020)
W artykule zwrócono uwagę na zjawisko przemocy domowej. Podkreślono, iż przemoc w rodzinie stanowi jeden z poważniejszych problemów współczesnych państw na całym świecie, a przeciwdziałanie temu zjawisku powinno zajmować priorytetowe miejsce wśród zadań organów państwa. Zaznaczono też, że głównymi źródłami danych, na temat rozmiarów zjawiska przemocy w rodzinie, są policyjne statystyki, które odnoszą się do zgłoszonych przypadków oraz postępowań, które zakończono w określonych sprawach. Przedstawiono również analizę danych, dotyczących realizacji przez policję procedury „Niebieskiej Karty” w 2019 roku. Policja bowiem, obok przedstawicieli jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, oświaty i ochrony zdrowia, gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, została zobowiązana do podejmowania działań na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie.