تأثیر تدریس صریح دسته‌های واژگانی بر کیفیّت کاربرد واژگان و صحّت دستوری در نگارش زبان انگلیسی: یک رویکرد کاربردی - مجید نعمتی; ابوالفضل مسگرشهر (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی, 2019)
در طول سال‌های گذشته، محققان در زمینة یادگیری زبان دوم توجه ویژه‌ای به‌اهمیت دسته‌های واژگانی در جنبه‌های مختلف زبانی داشته‌اند. اما مطالعات اندکی پیرامون اثربخشی تدریس آن‌ها در جهت فراگیری مهارت‌های زبانی انجام شده است. پژوهش حاضر بر آنست تا به‌بررسی تأثیر تدریس صریح دسته‌های واژگانی بر کاربرد واژگان و صحت دستوری در نگارش زبان انگلیسی زبان‌آموزان ایرانی بپردازد. در این راستا، 2 کلاس دست‌نخورده در قالب یک گروه آزمایش و 2 کلاس دست‌نخوردة دیگر در قالب یک گروه کنترل در جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران انتخاب شدند. دو گروه روند آموزشی معمول تعیین شده توسط آموزشگاه را دنبال کردند، اما فعالیت‌های مرتبط با تدریس صریح دسته‌های واژگانی، تنها در گروه آزمایش صورت گرفت. یک آزمون نگارش زبان انگلیسی قبل (پیش‌آزمون) و بعد (پس‌آزمون) از مداخلة (تدریس صریح دسته‌های واژگانی) به‌هردو گروه آزمایش و کنترل ارائه شد. دو ارزیاب باتجربه که از پژوهش حاضر بی‌خبر بودند، به‌نگارش زبان‌آموزان از لحاظ کاربرد واژگان و صحت دستوری نمره دادند. تحلیل آماری نتایج نشان داد که تدریس صریح دسته‌های واژگانی توانسته است تفاوت معناداری در ارتقای کیفیت کاربرد واژگان و صحت دستوری گروه آزمایش نسبت به‌گروه کنترل ایجاد کند. نتایج پژوهش به‌همراه دلالت‌های آموزشی آن به‌بحث گذارده می‌شوند.