Status prawny telewizji hybrydowej na gruncie przepisów ustawy o radiofonii i telewizji - Tomasz Zdzikot (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
Postępująca konwergencja mediów prowadzi zarówno do daleko idących zmian w sposobie odbioru treści oferowanych za pośrednictwem różnych kanałów komunikacji, jak i do łączenia przez dostawców usług funkcjonujących dotąd całkowicie odrębnie i podlegających odmiennym reżimom prawnym. Jest to źródłem wielu wątpliwości z punktu widzenia ram regulacyjnych nieprzystających do wysoce zaawansowanych technologicznie i innowacyjnych usług. Rozwój systemów hybrydowych łączących telewizję i Internet już dziś wymaga podejmowania prób subsumpcji występujących na rynku stanów faktycznych do obowiązujących przepisów prawa, wśród których w obrębie usług medialnych podstawowe znaczenie ma ustawa o radiofonii i telewizji.