Жуки-ковалики (Coleoptera, Elateridae) верхньої межі лісу Полонинського хребта Українських Карпат (в межах Ужанського національного природного парку) - Nelja Koval; Maksym Chumak (Нотатки сучасної біології, 2021)
Наведено результати досліджень видового складу і структури угруповань жуків-коваликів (Coleoptera, Elateridae) на верхній межі лісу гірських масивів Явірника та Стінки (Полонинський хребет Укра-їнських Карпат). ВМЛ тут представлена буково-яворовими деревостанами віком понад 150 років та ділян-ками криволісся бука з домішкою горобини. На вершинах цих хребтів – безлісі ділянки, полонини, які тут представлені чагарничковою рослинністю (чорничником та брусничником), яка чергується з багатими за флористичним складом гірськими луками. Для вивчення коваликових на обох хребтах було закладено по одній стаціонарній дослідній ділянці. Тут виявлено 25 видів елатерід, які належать до 3 підродин та 17 родів. Найчисельнішою за кількістю видів виявився рід Athous (5 видів). Інші роди представлені одним-двома ви-дами. Загалом склад і структура угруповань на досліджуваних дослідних ділянках відмінні, що зумовлено природними умовами та режимом природокористування. На хребті Явірник було зібрано та ідентифіковано до виду 490 екземплярів жуків-коваликів, які належать до 21 виду та 15 родів, і в домінантну складову ввій-шли такі види, як Dalopius marginatus (30,82%), Athous subfuscus (27, 76%), Agrypnus murinus (8,78%), Ctenicera pectinicornis (7,96%), Athous mollis (7,55%). На хребті Стінка зібрано та ідентифіковано до виду 195 екземплярів жуків-коваликів, які належать до 16 видів та 14 родів, у домінантну складову входять теж 5 видів: Athous mollis (27,69%), Athous subfuscus (22,56%), Dalopius marginatus (17,95%), Ctenicera pectini-cornis (10,77%), Denticollis linearis (6,67%). Угруповання Явірника характеризується вищими показниками як видового багатства, так і відносної щільності особин елатерід. Вперше для території Ужанського національ-ного природного парку наводиться 21 вид жуків-коваликів. З’ясовано, що верхню межу лісу ВМЛ Полонин-ського хребта населяють переважно представники коваликових європейсько-сибірського та європейсько-азіатського комплексів, за екологією – лісові і гірські види.