Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi-Evaporatif Işık Saçılım Dedektörü (HPLC-ELSD) aracılığı ile Bazı Çiçeklerde Bulunan Glukoz, Fruktoz ve Sukroz’un Eş Zamanlı Olarak Miktarlarının Belirlenmesi - Göksel Arli; Burcu Sezgin; Murat Soyseven (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2023)
Çiçek özlerinin baskın bileşenleri arasında fruktoz, glikoz ve sukroz bulunur. Çeşitli canlılar için bu durum bitkilerle olan etkileşimde rol oynağından şeker içeriklerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Sıvı kromatografisi gıda, ilaç ve ziraat gibi birçok alanda maddelerin şeker içeriklerinin belirlenmesinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu çalışmada Eskişehir bölgesinden toplanan 6 çiçek örneğinde bulunan şeker içerikleri HPLC-ELSD metodu ile tayin edilmiştir. Şekerlerin ayırımı Phenomenex Luna NH2 (5 µm partikül boyutu, 250 mm x 4,6 µm çap, 100 Å) özelliklerine sahip HPLC kolonu ile gerçekleştirilmiştir. Kromatografik ayırım (ACN:Su):(78:22, h/h) karışımına sahip mobil faz ile yapılmıştır. Kolon fırını sıcaklığı 30 ºC, enjeksiyon hacmi 10 μL, akış hızı 1,5 mL dk-1 olarak ayarlanmıştır. Analizler 12 dakika içinde tamamlanmıştır. Buharlaştırma sıcaklığı 40 ºC ve N2 basıncı 350 kPa olarak belirlenmiştir. ELSD sisteminde gain ve filter değerleri sırasıyla 7 ve 10 olarak ayarlanmıştır. Bitki örneklerinden ekstre edilen şeker bileşikleri belirlenen koşullar altında birbirlerinden başarılı bir şekilde ayrılmıştır. Analizi yapılan bitki numunelerinin fruktoz, glukoz ve sukroz içerikleri belirlenmiştir. Lavanta örneğinde fruktoz, glukoz ve sukroz gözlemlenirken, hanımeli bitkisinde sadece glukoz tespit edilmiştir. Aynı türe ait gül örneklerinin farklı renklerinde farklı şeker içerikleri belirlenmiştir. Uygulanan HPLC-ELSD yönteminin başka bitki örneklerinde bulunan şeker miktarının belirlenmesinde kolaylıkla kullanılabileceği söylenebilir.