ТАРАС ШЕВЧЕНКО ТА КИЇВСЬКА ГРОМАДА: ПРОСТОРОВИЙ ВИМІР - Катерина Нагайко (Простір в історичних дослідженнях, 2022)
У статті розглянуто взаємовпливи постаті Т. Г. Шевченка та діяльності Київської Громади – українофільської організації, що мала визначальну роль у становленні та розвитку українського національного життя в Російській імперії з 1850-их рр. до початку ХХ ст. Окреслено просторові аспекти проблеми. Акцентовано на місцях і практиках формування інтелектуального простору та створенні образу Кобзаря як національного поета. Зосереджено увагу на пошануванні його пам’яті. Зауважено на окремих зібраннях, що відбувалися у Києві, Каневі, Харкові, Полтаві, Севастополі.