Norges forhold til EU: Hvorfor fokusere på autonomi? - John Erik Fossum; Espen D. H. Olsen; Jarle Trondal (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift, 2024)
I dagens Europa som preges av kompleks gjensidig avhengighet, argumenterer vi for at tette tilknytningsformer, som Norge har til EU, best kan analyseres utfra begrepet autonomi. Dette begrepet omfatter handlingsrom og er langt mer dekkende for å forstå Norges relasjon enn suverenitet og uavhengighet. Norges EU-relasjon er ikke bare tett, men kompleks og sammensatt. En slik tilknytningsform bidrar til å gjøre makt og ansvarsforhold uklare, uforutsigbare og usikre, hvilket medfører at analysene av tilknytningsformens konsekvenser best forstås ved å anvende begreper som kan gradere og skalere effekter. Artikkelen introduserer og utlegger derfor et nytt begrepsapparat forankret i autonomi, statlig så vel som individuell. Gjennom to empiriske illustrasjoner viser artikkelen hvilke begrensninger Norges forhold til EU legger på statlig autonomi, samt hvor komplisert forholdet er mellom statlig og individuell autonomi i dagens kontekst preget av kompleks (asymmetrisk) gjensidig avhengighet.