Türkçe Eğitimi Alanında Yapılan Doktora Tezlerinin İncelenmesi - Sümeyra Boyacı; Selmi Demirkol (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanın amacı Türkçe eğitimi alanında yapılmış olan doktora tezlerinin sayısal tespitini yapmak; tezleri konu, özet, başlık ve künyeleri yönünden değerlendirmek ve yapılan bu tespit ışığında tezlerin akademik alana katkılarının önemini ortaya koymaktır. Çalışma, tarama modelinde tasarlanmıştır ve betimsel bir özellik göstermektedir. Çalışma grubu Türkçe eğitimi ile ilgili anabilim ve bilim dallarında 1995’ten 2018’e kadar yazılan toplam 275 doktora tezinden oluşmaktadır. Verilere Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanı (http://tez2.yok.gov.tr/) ve üniversitelerin açık erişim sistemlerinden ulaşılmıştır. Bu aşamada tezler konularına göre sınıflandırılmış, kodlanmış, elde edilen veriler sayısal değerlere dönüştürülmüş, analiz edilmiş ve raporlaştırılmıştır. İzlenen bu aşamalardan dolayı içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Veriler betimsel analiz türlerinden frekans ve yüzde kullanılarak tablo ve grafiklerle görselleştirilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Türkçe eğitimi alanındaki doktora tezlerinin en çok Gazi Üniversitesi (%28) ve Atatürk Üniversitesinde (%19) yapıldığı; konu olarak en çok temel dil becerileri (%44), en az noktalama işaretleri (%0,4) alanlarında çalışıldığı görülmüştür.