Możliwości wykorzystania crowdsourcingu naukowego do operacjonalizacji problemu badawczego w badaniach nad szkolnictwem wyższym - Dominik Antonowicz; Regina Lenart-Gansiniec; Łukasz Sułkowski (Przeglad Socjologii Jakosciowej, 2024)
Operacjonalizacja problemu badawczego stanowi konstytutywny etap procesu realizacji każdego badania naukowego. Jednak jej przeprowadzenie jest dla badacza wyzwaniem, wymaga bowiem dobrej, pełnej i aktualnej znajomości analizowanej problematyki. Dlatego też coraz częściej zachęca się badaczy do poszukiwania sposobów czy postępowań, dzięki którym możliwe jest doprecyzowanie i zrozumienie w sposób wieloaspektowy zjawisk, które mogą stać się przedmiotem badań empirycznych. W szczególności nabiera to znaczenia w kontekście badań nad szkolnictwem wyższym, które wymagają podejścia jakościowego. Crowdsourcing naukowy wszedł w fazę popularyzacji i wydaje się obiecujący w kontekście operacjonalizacji problemu badawczego. Celem artykułu jest przedstawienie propozycji wykorzystania crowdsourcingu naukowego jako pomocniczego (uzupełniającego) postępowania na etapie operacjonalizacji problemu badawczego oraz zastanowienie się nad jego skutecznością w kontekście badań nad szkolnictwem wyższym.