Verwerken van financiële ‘hedge’-instrumenten in de jaarrekening - P. Smidt; D. M. Swagerman (MAB, 2003)
Dit artikel gaat in op de verwerking van ‘hedge’- instrumenten in de jaarrekening bij de Midkap-ondernemingen. Ondernemingen worden geconfronteerd met de consequenties van de nieuwe regelgeving op het terrein van waardering van ﬁnanciële instrumenten zoals neergelegd in International Accounting Standard (IAS) 39, Financial Accounting Standard (FAS) 133 en de ontwerp-Richtlijn 290a. Deze regelgeving schrijft voor dat wanneer ‘hedge’-instrumenten, zoals termijncontracten en andere derivaten, worden gebruikt, zij in principe tegen marktwaarde in de jaarrekening moeten worden verwerkt. Slechts onder stringente voorwaarden is de bestaande Nederlandse praktijk van waardering van ‘hedge’-instrument en afgedekte positie gezamenlijk (‘hedge’-accounting) toegestaan. Er is een schriftelijke enquête gehouden onder de Midkap-ondernemingen met een response van 80%. Als algemene conclusie kan worden gesteld dat de invoering van deze nieuwe richtlijnen organisaties dwingt tot aanpassing van hun administratieve procedures rond risicomanagement, met een grotere rol voor operationele eenheden in ‘hedging’-beslissingen en vastlegging. Verder is aanpassing van de ICT-systemen die treasury-management en treasuryadministratie ondersteunen noodzakelijk.