Delimitarea conceptului puterii lucrului judecat de autoritatea lucrului judecat. - Caraman Ion (Revista Institutului Naţional de Justiţie, 2021)
Hotărârea judecătorească este produsul final al activităţii judiciare îndreptate spre protejarea drepturilor încălcate sau contestate, a libertăţilor şi a intereselor legitime ale persoanei. Totodată, pentru a asigura protecţia efectivă a acestora, ea necesită a fi înzestrată cu putere de lucru judecat. În special, ne referim la consecinţele juridice care derivă din această calitate a hotărârii judecătoreşti. Totodată, în literatura de specialitate s-au conturat două concepte ale lucrului judecat. În prezentul articol sunt scoase în evidenţă criteriile de delimitare a celor două concepte, precum şi necesitatea teoretică şi practică a unei asemenea delimitări.