Program MEDIA: koncepcja kina europejskiego - Mariana Liz (Kwartalnik Filmowy, 2018)
Artykuł jest rozdziałem drugim z książki Mariany Liz Euro-Visions. Europe in Contemporary Cinema (2016). Rozpoczyna się on przeglądem kluczowych zagadnień współczesnego kina europejskiego, a także najważniejszych cech europejskiego przemysłu filmowego, ustanawiając kontekst dla analizy programu Unii Europejskiej o nazwie MEDIA. Autorka przedstawia wyłonienie się, główne cele oraz inicjatywy programu MEDIA, a następnie zdaje sprawę z dyskusji toczącej się wokół promocji tego unijnego programu. W dalszej części omawia sposób, w jaki unijna wizja kina europejskiego jest prezentowana szerszej publiczności. Ponadto autorka zastanawia się nad tym, jak idea Europy kształtuje instytucjonalne dyskusje dotyczące przemysłu audiowizualnego, oraz przygląda się filmom fabularnym, które doczekały się premiery dzięki wsparciu programu MEDIA. Posługując się dogłębną analizą tekstualną, Liz wskazuje konkretne idee Europy w obrębie zarówno formy, jak i treści tych filmów. Rozważa się tu ponad dwieście produkcji, ale studia przypadków obejmują filmy, które są najczęściej „reklamowane” przez Komisję Europejską, na przykład w notatkach i komunikatach prasowych. Studia przypadków dotyczą możliwie największej liczby różnych narodów europejskich, zarówno „wielkich”, jak i „małych” krajów, a także przemysłu audiowizualnego, a ponadto odnoszą się do różnorodnych gatunków filmowych, w tym do produkcji wysokobudżetowych i niezależnych.