La recerca de nous instruments per a la protecció dels paisatges patrimonials rurals - Serge Schmitz; Laurent Bruckmann (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2020)
L’article vol avaluar l’instrument Grand Site Paysager mitjançant l’anàlisi de la seva implantació a Valònia per reflexionar sobre si aquestes eines poden ser útils per preservar els paisatges del patrimoni rural. L’objectiu és cercar la lògica que va conduir a la classificació del lloc i la seva importància per a la diversitat d’activitats i usuaris que rep. La categoria Grand Site pretén protegir el patrimoni paisatgístic a escala intermèdia, entre la reserva natural d’algunes hectàrees i el parc nacional de milers d’hectàrees. L’instrument té moltes deficiències. Els diversos usos recreatius semblen estar en oposició amb els arguments emprats per a la seva protecció i, també, sembla haver-se deixat de banda la funció agrícola. Tanmateix, segons l’opinió dels autors, cal reconèixer el valor recreatiu com a patrimoni comú.