PEYGAMBER VE DÖRT HALİFE GÜNLERİNDE ŞEHİR YÖNETİMİ VE VALİLİK - Ünal Kılıç; Saim Yılmaz (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2004)
Araştırmacı Kılıç, önsözde (s. 11-14), iki hususun önemle altını çizmektedir. Bunlardan birincisi, İslâm tarihinin günümüz insanları tarafından tam olarak anlaşılabilmesi için siyasî ve askerî olayların yanı sıra, müslümanların kültür ve medeniyet alanında ortaya koymuş oldukları mirasın da bilinmesi gereklidir. İkincisi, kültür ve medeniyet insanlığın ortak mirasıdır. Müslümanlar bu alanda ortaya koymuş oldukları şeylerin bir kısmını, kendi dönemlerinde veya daha önceki dönemlerde yaşamış olan toplum ve devletlerin birikimlerinden istifade etmek suretiyle oluşturmuşlardır. Ancak bunu gerçekleştirirken ciddi bir ayıklama yoluna giderek, kültür ve inançları doğrultusunda bunları yeniden şekillendirmişler ve kendilerine özgü hale getirmişlerdir.