Verbalni delikt, Beograđani i okupacioni režim tokom Drugog svetskog rata - Rade Ristanović (Istorija 20. Veka, 2020)
Ukidanje slobode govora i zabrana prikupljanja informacija koje ne potiču iz zvaničnih izvora bili su deo mera koje je okupator sprovodio u nameri da pacifikuje okupirani prostor i obeshrabri pružanje otpora na teritoriji Vojnog zapovednika za Srbiju. U članku se analizira na koji način i u kojoj meri su se građani okupiranog Beograda borili kako bi očuvali ove fundamentalne vrednosti jednog društva. Ovaj fenomen posmatran je i iz perspektive represivnog sistema. Ukazano je na metode rada policijskih i bezbednosnih struktura, kao i nivo represije prilikom obrade ove vrste prekršaja. Rad je nastao na osnovu arhivskog istraživanja, dopunjenog relevantnom literaturom i periodikom.