Yeni Türk Harflerine Geçiş Sürecinde Aksaray Vilayet Gazetesi - Selahattin Çavuş; Mustafa İşliyen (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
Osmanlı’da 1864 yılında vilayet sistemine geçilmesiyle, Anadolu’da basın tarihinin temelleri atılmıştır. Resmî ve yarı resmî nitelikteki vilayet gazeteleri, neredeyse bütün il merkezlerinde kurulmuş ve faaliyette bulunmuştur. Bu gazeteler, yerel basının gelişmesine öncülük etmiş ve kültürel hayata canlılık katmıştır. 1926 yılında yayın hayatına başlayan Aksaray Vilayet Gazetesi, diğer vilayet gazeteleri ile aynı amaçla hareket etmiş, resmî devlet söyleminin temsilcisi olmuştur. Aksaray Vilayet Gazetesi, yalnızca işlevi bakımından değil, biçimsel özellikleri itibariyle de Türk basın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kuruluşundan 2 yıl sonra Harf İnkılabının gerçekleşmesiyle gazete, yeni Türk harflerine geçişe hızlıca uyum sağlayarak yeni harflerin halka ulaşmasında etkin bir rol üstlenmiştir. Bu çalışmada, Aksaray Vilayet Gazetesinin yeni Türk harflerine geçiş sürecinde izlediği yol mercek altına alınmıştır. Bu doğrultuda gazetenin, Mayıs 1928 ve Mart 1929 aralığındaki 11 aylık sayıları analiz edilmiştir.