KAZNE I KAŽNJAVANJE U DUBROVAČKOJ REPUBLICI - Zoran Jablanov (Hum, 2024)
U članku se razmatraju najvažniji instituti kaznenoga prava Dubrovačke Republike zahvaljujući brojnoj literaturi istraživača koji su historiografski obradili pojedine teme, proučavajući izvorne dokumente, uspoređujući dobivene rezultate i obogaćujući znanja o jednome drugom i drugačijem razdoblju države i prava, kakvi su nekoć postojali. Proučavajući najznačajnija znanstvena djela ovoga područja istraživanja, autor je na jezgrovit i sustavan način prikazao kako je kazneno pravo funkcioniralo, kakve su postojale kazne te kakve su bile političke i pravne prilike toga doba. Također, pokazao je koliko je jedan konzervativan kaznenopravni sustav Dubrovačke Republike različit od današnjega modernog poimanja kaznenoga prava.