Сучасний стан розвитку молекулярно-генетичної експертизи в Україні - П. Давидюк; І. Пелешок; М. Якимчук (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2023)
У статті проаналізовано поняття та особливості молекулярно-генетичної експертизи, зокрема визначено випадки її застосування під час воєнного стану в Україні. Аналіз наукових джерел допоміг уточнити визначення поняття «молекулярно-генетична експертиза» як різновид судової біологічної експертизи, яка займається дослідженням об'єктів біологічного походження людини задля  встановлення їх генетичних ознак. Зокрема у роботі зазначено, що нормативно-правове регулювання здійснюється низкою законодавчих актів, а саме Законами України «Про судову експертизу», «Про захист персональних даних», Цивільним кодексом України, Кримінальним кодексом України, Сімейним кодексом України тощо та іншими підзаконними актами. Аналіз цих документів дозволив нам констатувати, що в нашому законодавстві є прогалини у вигляді відсутності єдиного нормативного акту, який в собі містив би норми та правила щодо процесу проведення саме молекулярно-генетичної експертизи. Об’єктом дослідження молекулярно-генетичної експертизи є ДНК людини, а саме кислоти, що містяться в ядрі клітини, це явище називається ядерна ДНК; кислоти, які є в мітохондріях клітини – мітохондріальна ДНК. У роботі акцентовано увагу на тому, що з початком воєнних дій на території України, потреба в проведенні молекулярно-генетичної експертизи значно зросла, адже через те, що багато військових і цивільних, котрі загинули, не можуть бути ідентифіковані через ряд причин: катування, вбивства тощо. Зауважимо, що тіла спотворюються до такого стану, що їх важко розпізнати самостійно, саме тому відбувається звернення до експертів з проханням провести молекулярно-генетичну експертизу. У статті подано також і приклади застосування молекулярно-генетичної експертизи під час повномасштабної війни Російської Федерації проти України. Зауважимо, що в період воєнних дій завдяки цьому виду експертизи рідні мають змогу упізнати і попрощатися зі своїми близькими, які загинули на війні.