Неспецифічний виразковий коліт, спадковий сфероцитоз та гемохроматоз у дитини: інтегрований підхід до керування клінічним випадком - O.I. Dorosh; V.B. Voloshchuk; M.I. Dushar; I.P. Melko; V.I. Zhelоv; B.S. Romanishyn; A.S. Kuzyk; O.A. Petronchak; R.V. Hulei; A.P. Dudash; N.M. Skaletska (Сучасна педіатрія: Україна, 2024)
Запальне захворювання кишечника (ЗЗК), що включає хворобу Крона (ХК) і неспецифічний виразковий коліт (НВК), є хронічною системною ідіопатичною патологією кишкового тракту з позакишковими проявами (ПКП) у деяких хворих. Одним із найчастіших ускладнень у таких пацієнтів є анемія, яка може бути наслідком дефіциту заліза (Fe), вітамінів B12 або В9; порушення кишкового всмоктування або автоімунного гемолізу.