РЕЗУЛЬТАТИ АРХЕОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У ЗОНАХ ГЕОРАДАРНОГО СКАНУВАННЯ ПОДВІР’Я МЕДЖИБІЗЬКОЇ ФОРТЕЦІ - Віктор Вєтров; Ксенія Бондар (Простір в історичних дослідженнях, 2023)
При проведенні реставрації та музеєфікації в середньовічних замках значна кількість рішень приймається та обґрунтовується за даними археології. Використання неінвазивних методів, зокрема, георадарного сканування, є невід’ємною складовою сучасного археологічного дослідження, яка значно збільшує його інформативність. У зв’язку з цим постає низка питань як методичного, так і винятково технічного характеру. Георадарне сканування було проведене нами в 2014 р. по серії профілів на подвір’ї Меджибізького замку (пам’ятці археології і архітектури XІI–XVIІІ ст.). Археологічна перевірка виявлених аномалій почалася в 2016 р. і продовжується до сьогодні. Під час розкопок були розкриті різнотипні споруди та мурування XVI–XVIІІ ст. – свідчення багаторазової зміни планування архітектури замку та його подвір’я. На деяких ділянках рівень денної поверхні за останні 500 років змінився на 3–7 м. Використання даних георадарного сканування суттєво сприяло плануванню археологічних розкопів. Під час робіт гостро постали питання точності топографічних прив’язок матеріалів різних років.