Mark Tulij Cicero: Scipionove sanje - Barbara Zlobec Del Vecchio (Keria: Studia Latina et Graeca, 2015)
Scipionove sanje (Somnium Scipionis) so daljši odlomek iz zadnje, šeste knjige obširnega spisa De re publica. Delo je napisano v obliki dialoga, ki naj bi potekal leta 129 pr. Kr. med Scipionom Emilijanom in njegovimi učenimi prijatelji. V njem Cicero analizira rimske politične institucije in razmišlja o različnih državnih sistemih ter o cikličnih spremembah, vzponih in padcih človeških združb. Na podlagi teh razmišljanj in lastnih političnih izkušenj izriše figuro idealnega državnika: njegov princeps je vzor etičnih vrlin, ki so dediščina veličastne preteklosti. De re publica je torej hvalnica rimski republikanski tradiciji, zato ni čudno, da je že v prvi fazi principata veljala za »nevarno« čtivo; delo so prebirali le redki učenjaki in naposled se je za njim izgubila vsaka sled, dokler ni Angelo Mai leta 1819 odkril nekaj daljših odlomkov v palimpsestu, ki se je ohranil v samostanu svetega Kolumbana (Vat. Lat. 5757).