Hukuka Aykırı ve Bağlayıcı Emrin Yerine Getirilmesinde Sorumluluk - Uğur İhtiyaroğlu (Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2023)
Emrin yerine getirilmesi, yetkili amir veya merci tarafından görev gereği verilen emrin ast tarafından yerine getirilmesidir. Astın bir emri yerine getirmesi hususu, ulusal ve uluslararası mevzuat yönünden önemli bir konu başlığını oluşturmaktadır. Bu kapsamda Anayasa’nın 137’nci maddesinde kanunsuz emir düzenlemesi bulunmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun 24’üncü maddesinde ayrıca “Kanunun hükmü ve amirin emri” başlığı altında amirin emrinin yerine getirilmesine ilişkin şartlar düzenlemiştir. Emrin yerine getirilmesinin hukuki boyutu doktrinde tartışılmaktadır. Ancak genel kanı, astın yalnızca hukuka uygun emirleri yerine getirmesinin hukuk düzeni tarafından korunacağı yönündedir. Hukuka aykırı emirlerin yasal boyutu bakımından ise genel bir kabul söz konusu değildir. Hukuki niteliğine yönelik farklı görüşler bulunsa da; birtakım koşulların varlığı durumunda amirin emrinin yerine getirilmesi kamu personeli açısından kusurluluğu etkileyen bir sebep olarak görülmektedir. Ancak bu durumun somut olaya göre irdelenmesi, emrin hukuka aykırı olup olmamasının yanında; suç oluşturup oluşturmadığının da değerlendirilmesi zorunludur.