Rize İli ve İlçelerinde 50’den Az Çalışanı Olan İşyerlerinde Mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi ve Artırılması - Tahsin Gökhan Telatar; Bilal Ataşçı; Mehmet Baykal; Seçkin Karaoğlu; Mehmet Şafak (Sakarya Tıp Dergisi, 2020)
Amaç: Araştırmanın amacı Rize ilinde Esnaf ve Sanatkârlar Odasına Kayıtlı ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde işyeri sahibi ya da işletmecilerin iş sağlığı ve güvenliği temel konuları hakkındaki bilgi düzeyinin saptanması, yapılandırılmış sade bir eğitim ile mevcut bilgi seviyesinin artırılması ve ilgili eğitimini etkinliğinin gösterilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki araştırma Rize ilinde Esnaf ve Sanatkârlar Odasına Kayıtlı ve 50’den az çalışanı olan 7103 işyerinden 5706’sının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini değerlendiren bir anket doldurtulmuş ve konu ile ilgili eğitim verilmiştir. On beş gün sonra katılımcıların bilgi düzeyleri bir anketle tekrar değerlendirilmiştir. Bulgular: Eğitim öncesinde katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi düzeyleri düşük olarak tespit edilmiştir. Verilen eğitimin ardından değerlendirilen konuların tamamında yeterli bilgi sahibi olma sıklığı %90’ın üzerine çıkmıştır. Değerlendirilen konuların tamamında eğitim öncesi ve sonrasındaki bilgi düzeylerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p