Szokatlan kísérleti közgazdaságtan - Tibor F. Liska (Köz-gazdaság, 2018)
Liska Tibor (1925-1994) azt kutatta, hogyan működhet egy társadalom minden központi irányítás nélkül, önszabályozó módon. A LisKaLand diáktáborok is erre keresik a választ. E kísérletekben egy minitársadalom gazdasága működik. A szabályok mindenkire egyformán érvényesek. Senki nem mondja meg, hogy kinek, mit kell csinálnia. Az „állam” csak a működési feltételeket biztosítja, de nem szól bele a gazdaság működésébe. Minden tranzakció kölcsönös megegyezésen (piaci megoldásokon) alapul, senki sincs kényszerítve, mindenki önszántából vesz részt az együttműködésekben. E kísérletek – még ha nem is bizonyító erejűek – nem mondanak ellent az eredeti koncepciónak és talán nem teljesen reménytelen megvalósítani a teljes konszenzusra épülő, önszabályozó társadalmat.