Nove najdbe fibul vrste Jezerine iz Poljske - Marcin Woźniak (Arheološki Vestnik, 2020)
Med arheološkimi izkopavanji na najdišču Kleszewo, enem izmed grobišč przeworske kulture na območju vzhodne Mazovije na vzhodu Poljske, so bile v dveh grobovih iz konca poznega predrimskega obdobja odkrite tri fibule vrste Jezerine. Vse tri so atipične oblike s trikotnim lokom in v enem primeru z rebrom na spodnjem delu loka. Primerjave jim lahko iščemo v severovzhodni Italiji in južni Panoniji (današnji Slovenija in Hrvaška). Najdbe tovrstnih fibul na območjih severno od Karpatov lahko povezujemo s stiki na dolge razdalje, domnevno v zvezi s trgovino z jantarjem.