مطالعات امکان سنجی حذف کلسیم از بوکسیت جاجرم - سید محمد جواد کلینی; محمود عبداللهی; رضوان خرمالی (نشریه مهندسی معدن, 2008)
در این تحقیق امکان حذف کلسیم از سنگ معدن بوکسیت جاجرم با استفاده از روش لیچینگ اسیدی به‌منظور غنی‌سازی بوکسیت جهت مصرف در صنایع دیرگداز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیزهای شیمیایی AA، ICP، XRF و XRD یک نمونه از سنگ معدن بوکسیت جاجرم نشان داد که نمونه بوکسیت از نوع دیاسپوری بوده و کلسیم موجود در نمونه نیز از نوع کانی کلسیت است و  کانی‌های همراه دیگر هماتیت، کوارتز و آناتاز می‌باشند. ابتدا آزمایش‌های اولیه جهت تعیین شرایط بهینه کلسیناسیون انجام گرفت. با مشخص شدن دمای 900 درجه سانتی‌گراد و زمان 60 دقیقه بعنوان شرایط بهینه کلسیناسیون، آزمایش‌های لیچینگ توسط اسید کلریدریک انجام گرفت و دمای Cº90، مدت زمان 30 دقیقه، غلظت اسید M3، درصد جامد 15، سرعت همزدن rpm300 و ابعاد 500-150 میکرون به عنوان شرایط بهینه لیچینگ بدست آمدند. نتایج حاصل نشان داد که دمای لیچینگ و غلظت اسید تاثیر بسزایی در میزان حذف کلسیم دارند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که در شرایط بهینه کلسیناسیون و لیچینگ می‌توان 45/95 درصد کلسیم موجود در نمونه بوکسیت را حذف کرد و عیار کلسیت در کنسانتره را از 1/1 به 05/0 درصد کاهش داد.