BİR HADÎSÇİ OLARAK SUYÛTÎ’NİN BAZI HABERÎ SIFATLARA YAKLAŞIMI -et-Tevşîh Adlı Eseri Bağlamında- - Nurullah Agitoğlu (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2014)
Kelam ilmindeki konuların odağında yer alan ilahî sıfatlar içinde bulunan haberî sıfatlar; Allah'ın eli, yüzü, gözü, gelmesi, inmesi ve yakın olması gibi hususlarla ilgili âyet ve hadislerde geçen sıfatlardır. Âlimler arasında bu sıfatlara yönelik farklı yaklaşımlar olmuştur. Bu yaklaşımlar içinde selefin yaklaşımı, Kur‟ân‟da ve hadislerde geçen haberî sıfatlara iman edip, te‟vîl etmeden, herhangi bir yoruma gitmemektir. Buna tefvîz veya tevakkuf metodu da denmiştir. Hadisçilerin konuya yaklaşımı genelde selefin görüşüne paralel olmuştur. Bu çalışmada da bir hadisçi olarak, İslâm kültür tarihinde önemli bir şahsiyet olan Suyûtî‟nin bazı haberî sıfatlara yaklaşımı, Buhârî‟nin el-Câmiü‟s-Sahîh‟i üzerine yaptığı ve aslında bir ta‟lik çalışması olan et-Tevşîh Ale‟lCâmii‟s-Sahîh Li‟l-Buhârî isimli eseri çerçevesinde ele alınacaktır. Suyûtî‟nin, eserinde ele aldığı haberî sıfatlar ile ilgili yaptığı veya aktardığı açıklama ve yorumlar çerçevesinde, bu sıfatlara yaklaşımı tespit edilmeye ve değerlendirilmeye çalışılacaktır.