Mobil adli bilişim yazılımı geliştirilerek elde edilen veriler ile kullanıcılar arası ilişkilerin derecelendirilmesi - Faruk Süleyman BERBER; Ecir KÜÇÜKSİLLE (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2020)
Adli bilişim sürecinde çok çeşitli yazılımlar ve donanımlar kullanılmaktadır. Teknolojinin hızlı gelişimine paralel olarak dijital delillerin toplandığı cihazlar da hızla çeşitlenmektedir. Android mobil telefonlardan toplanan dijital deliller yardımı ile bu telefona sahip kişinin arkadaşlarının ve bu arkadaşları ile ilişkilerinin derecelendirilerek tespit edilmesi, literatürde çalışılmış ve üzerinde çalışılmaya devam eden konulardan biridir. Bu çalışmada geliştirilen yazılım, Android işletim sistemine sahip mobil cihazlardan fiziksel ve mantıksal imaj alma, imajın incelenmek üzere açılması, imaj içinde farklı dosya türlerinin incelenmesi, veri tabanı incelemeleri gibi dijital delil niteliği taşıyan birçok veriye erişilmesini sağlamaktadır. Delil elde etme, delilleri inceleme ve raporlama işlemlerini yapabilen bu yazılım aynı zamanda geliştirilen analiz modeliyle mobil cihazlardan elde edilen sosyal medya uygulama verileri, telefon rehberi ve görüşme kayıtları arasındaki ilişkileri inceleyerek suçlunun veya hesapları incelenen kişilerin, ilişkili olma ihtimali yüksek kişileri tespit edebilmektedir. Birçok işlemi tek bir ara yüzden yapabilmesi ve veri analiz yöntemi bakımından, özgün bir çalışma olarak gerçekleştirilen yazılımla incelenen deliller ve elde edilen bulgular bu çalışmada sunulmuştur.