Prostředky občanskoprávní ochrany osobnosti v soudní praxi - Stanislav Kadečka (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1999)
Prostředky občanskoprávní ochrany osobnosti lze třídit různými způsoby a podle různých kriterií, nicméně za nejdokonalejší klasifikaci považuji tu, kterou vytvořili prof. Karel Knap a prof. Jiří Švestka. Budu proto vycházet právě z jejich koncepce. Výchozí dělení odlišuje prostředky obecné a zvláštní. Obecnými jsou ty, jejichž použití občanský zákoník nespojuje přímo s ochranou osobnosti. Jejich úkolem je obecně zajišťovat spravedlivou ochranu práv a oprávněných zájmů subjektů.