Об экономических основах местного государственного управления. Жергілікті мемлекеттік басқарудың экономикалық негіздері жөнінде - E. B. Zhatkanbaev (Хабаршысы. Экономика сериясы, 2016)
Сложившееся к настоящему времени положение в местном государственном управлении неизменно вызывает массу вопросов и критики как у самих представителей органов власти, так и ученых, и населения. Одни недовольны содержанием управленческого процесса, другие бездеятельностью местных органов власти, третьи недостатком конкретных дел местных органов власти в социальном и экономическом направлений. Они проистекают из содержания государственных документов, регулирующих государственное управление на местах. Исходя из этого, в статье анализируются содержания Закона «О местном государственном управлении и самоуправлении в РК», а так же «Концепции развития местного самоуправления в РК» на предмет экономической деятельности местных органов власти. В статье показан пример участия государственных структур в экономической деятельности. Автор считает, исходя из примера, что наличие прецедента позволяет местным властям предметно участвовать в экономических делах на своей территории. В статье рассматриваются ряд мер и пути экономического развития, подконтрольных акиматам территорий. .  Жергілікті мемлекеттік басқарудағы осы күнде қалыптасқан жағдай билік өкілдерінде де, сондайақ ғалымдар мен халықта да аса көп сұрақтарды және сынды тудырады. Біреулері басқару үдерісінің құрылымына, басқалары – жергілікті билік органдарының өз қызметін атқармаушылығына, қалғандары – жергілікті билік органдарының әлеуметтік және экономикалық бағыттағы нақты әрекеттерінің жетіспеушілігіне наразы. Мұның бәрі – орындарда мемлекеттік басқаруды реттейтін мемлекеттік құжаттардың мазмұнынан туындайды. Осыған орай, мақалада жергілікті билік органдарының экономикалық қызметін анықтау мақсатында «ҚР жергілікті мемлекеттік басқару және өзінөзі басқару жөнінде» Заңның мазмұны және «ҚР жергілікті өзінөзі басқаруды дамыту Концепциясы» талданады. Сонымен бірге, мақалада мемлекеттік құрылымдардың экономикалық қызметке қатысу мысалы көрсетілген. Автордың ойынша, мысалға сүйене отырып, прецеденттің болуы жергілікті билікке өз аумағында экономикалық ісәрекеттерге көрнекі қатысуға мүмкіндік береді. Мақалада аумақтардың әкімдігіне бағынышты экономикалық дамудың кейбір шаралары мен жолдары қарастырылады.